Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Eskişehir °C

BAŞKAN YURTBAN: PORSUK , GEDİZ VE BANAZ ÇAYLARI YOK EDİLMEYE ÇALIŞILIYOR 

BAŞKAN YURTBAN: PORSUK , GEDİZ VE BANAZ ÇAYLARI YOK EDİLMEYE ÇALIŞILIYOR 
REKLAM ALANI
15.05.2024
A+
A-

BAŞKAN YURTBAN: PORSUK , GEDİZ VE BANAZ ÇAYLARI YOK EDİLMEYE ÇALIŞILIYOR

Anadolu Export Şirketi, Porsuk ,Gediz nehirlerinin ve Banaz çayının  kaynağı Murat Dağı’nda altın madeni açmak için 2016’da hazırlamaya başladığı ÇED dosyasını 2019’da Çevre ve Şehircilik Bakanlık’a sundu.

Bakanlık bu raporu onayladı. Raporun onaylaması üzerine, başta Uşak ve GedizBelediyesi olmak üzere köyler, ESKİ, Sivil Toplum Kuruluşları ve halk 60 dava açarak 2020’de bu ÇED kabul edilmeyerek Altın araması durdurulmuş oldu.

Aynı şirket 2022’de yeniden başvuruda bulundu ve bu kez Bakanlık 2023 yılında ÇED dosyasını reddetti. Bu durum karşısında 6 Mayıs 2024 te  Türkiye de bir ilk yaşanarak Anadolu Export şirketi Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığını Mahkemeye vermiştir.

Bu, çok ciddiye alınması gereken bir durumdur. Çoğunluk hissesi yabancılara satılacak olan bir maden şirketi “topraklarında altın madeni açmamı nasıl engellersin” diye, Türkiye Cumhuriyeti devletine ve bölge halkına kafa tutmakta ve 10 Şehrimizi susuz bırakmaya kararlılığını göstermiştir.

Murat Dağı büyük bir su havzası ve yer altı su zenginidir. Aynı zamanda Anadolu’nun toplam su rezervinin % 40 ‘ına sahiptir. Şehrimizin yaşam kaynağı olan Porsuk çayı, Banaz Çayı ve Gediz Nehri buradan doğmaktadır. Murat Dağı  Şehrimizin yılda yaklaşık 45 milyon m³  su ihtiyaçını karşılamaktadır.Tek su kaynağımız olan Porsuk Çayının yok olması demek Eskişehir, Kütahya, Uşak, Ankara , Manisa ve İzmir illerinden geçen akarsuların yok olması demektir!

Murat Dağında 450 m. Yer altında yapılacak olan Altın arama faaliyetleri Siyanürlü Çamur havuzları Murat Dağının yok olması anlamınıatgelmektedir. Siyanür düşük sıcaklıkta buharlaşarak tarıma, çevreye, hayvanlara ve insanlara büyük zarar verecektir. Henüz İliç’in acısını unutmamışken “MURAT DAĞI YOK OLMASIN PORSUK ÇAYIMIZ KURUMASIN” diyoruz.

Eskişehir Çevre Koruma ve Geliştirme Derneği M.Sadık YURTMAN ( Başkan )

[email protected]

REKLAM ALANI